Wat is een Centrum voor Topsport en Onderwijs?

Een Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) is een Topsport Talentschool die in samenwerking met MBO, HBO en Universiteiten, vorm geeft aan een hoogwaardig onderwijsaanbod dat het gebied van voortgezet onderwijs tot en met universitaire opleidingen bestrijkt en waarbij heel veel aandacht wordt besteed aan de sportieve vorming. Een CTO is dus een aparte organisatie waar een Topsport Talentschool deel van uitmaakt.

Toptalenten die op het allerhoogste niveau presteren vinden daar vaak de meest adequate begeleiding en zij worden dan ook vaak ter plekke ondergebracht in gastgezinnen of wonen in speciale accommodaties.

Wij hebben in Nederland 5 CTO’s te weten in Heerenveen, Amsterdam, Arnhem, Metropool (Dordrecht, Rotterdam, den Haag) en Eindhoven. In deze Centra voor Topsport en Onderwijs kun je dus vanaf het niveau van brugklas tot en met een Master-opleiding aan een Universiteit terecht. Net als voor Topsport Talentscholen geldt hier dat een officiële NOC*NSF-status een vereiste is.

De Topsport Talentscholen die deel uitmaken van de CTO’s hebben extra mogelijkheden om de sportontwikkeling te ondersteunen. Dat komt enerzijds voort uit de nauwe samenwerking met de Regionale Talent Organisaties, waardoor trainingen op het hoogste niveau kunnen worden gerealiseerd. Deze trainingen zijn vaak gekoppeld aan Nationale en/of Regionale Talent Centra.

Daarnaast spelen de CTO’s adequaat in op de onderwijskundige ontwikkeling van sporttalenten die door hun veelvuldige afwezigheid, veel lesuren moeten missen. Om achterstanden niet te groot te maken wordt veel gebruik gemaakt van digitale vormen van onderwijs, waardoor het leren steeds meer tijd- en plaatsonafhankelijk kan plaatsvinden.

  • Zilver YOG Nanjing 2014 - 3 van de 4 speelsters CTO Amsterdam
  • Maaike de Waard goud 50 meter rugslag Nanjing 2014 - CTO Eindhoven